Browser Güvenliği 1 - Eklentiler

Merhabalar, bu yazımda size browser güvenliği için birkaç eklenti/yazılımdan bahsedeceğim.  'Browser güvenliğimizi neden sağlamalıyız ki x tarayıcım zaten güvenli' gibi saçma bir şey söylemiyorsanız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Aksi takdirde size müsteğağ zaten.

1- AdBlock

Bu eklenti olmayan browser kalmadı ama yine de anlatayım. Reklam ağları harika kötü amaçlı yazılım vektörleri olduğu söylenebilir. Tek bir reklam ağı binlerce siteye hizmet eder, bu nedenle tek bir reklam ağından ödün vermek, güvenliği ihlal edilmiş binlerce makineye eşittir. AdBlock ve türevleri - AdBlock Plus, AdBlock Pro ve AdBlock Edge - reklamların engellenmesi için harika araçlardır, bu da karmaşık, rahatsız edici reklam istilasına uğramış siteleri daha kullanışlı hale getirme avantajına sahiptir. Sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

2-HTTPS Everywhere

HTTPS Everywhere browser eklentisi, HTTPS bulunmayan URL'lere karşı sizi uyarır. HTTPS bulunan sitede bağlantılarınız SSL ile şifrelenmiş olduğu anlamına gelir. Sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

(HTTPS bulunmayan sitelerde çıkan uyarı)

3- Privacy Badger 

Privacy Badger, reklam verenlerin ve diğer üçüncü taraf izleyicilerinin web'de nereye gittiğinizi ve hangi sayfalara baktığınızı gizlice izlemesini engelleyen bir browser eklentisidir. Bir reklam veren, izniniz olmadan sizi birden çok web sitesinde izliyor gibi görünüyorsa, Privacy Badger bu reklam verenin browser'ınızda daha fazla içerik yüklemesini otomatik olarak engeller. Reklam veren için sanki birden ortadan kaybolmuş gibi bir şey oluyor :D Sitesine buradan erişebilirsiniz.


4- Netcraft

Hekçi kardeşlerimizin bilgi toplama aşamasında kullandığı netcraft sitesinin de güvenlik için browser eklentisi bulunmaktadır. Bu eklent; phishing, çevrimiçi dolandırıcılık, sahte mağazalar, alışveriş sitesi tarayıcıları ve kripto madencilik gibi kötü amaçlı sitelerden gerçek zamanlı koruma sağlamaktadır ve ayrıca sitelerin risk derecelerini de söylemektedir. Tabii ki engellenen siteler zararlı olduğuna dair raporlanmış sitelerdir. Raporlanmamış olup zararlı siteler de olabilir. Yine buna karşı dikkatli olunmalıdır. İlgili linke buradan ulaşabilirsiniz.




Bu yazımda paylaştığım eklentilerin hepsi açık kaynak eklentileridir. Ayrıca tarayıcınızın izlenmeye karşı güvenli olup olmadığını buradan kontrol edebilirsiniz.

Her ne kadar bu tarz güvenlik yazılımları/eklentileri kullansanız da  güvenliğin kilit noktası her zaman kullanıcılardır. Ne kadar çok yazılım kullansanız da hacklenip hacklenmeyeceğiz çoğu zaman sizin elinizde :D Umarım yazım yararlı olmuştur. Güvenli günler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder