Telefon Güvenliği 1 - Giriş

        Yeni bir yazı serisine başlıyorum. Bu seri, telefon yani mobil cihazların (sadece telefon değil tablet vs de işin içerisinde) güvenliği hakkında olacak. Mobil güvenlik kavramlarını çoğunlukla pratik bakış açısıyla ele alamaya çalışacağım. Seri biraz uzun olabilir kısa da olabilir şu an bir şey belli değil :) ama aklıma gelenleri, araştırdığım veri ve bilgilere göre yazdıkça gidecek.



İlk önce bu kavram nereden geldi:
Telefon güvenliği , Nokia tarafından başlatılan ilk mobil işletim sistemi olan Symbian'ın piyasaya sunulmasından sonra büyük önem kazanmıştır. 

2013-2014 yıllarından sonra telefon kullanıcılarının sayısı bilgisayar kullanıcıların sayısını geçmeye başladı. 
(Bunlar hep genel kültür)
Çoğu kişi, belli bir zaman sonra Dünyada kişi başına düşen telefon sayısının 2'ye kadar çıkacağını söylüyor.

Gelelim genel olarak tehditlere Mobil cihazların güvenliği ile ilgili başlıca tehditler şunlardır:
  1. Cihazın kaybolması bu sadece sizi değil kişilerinizi de riske atabilecek bir olaydır
  2. Uygulamalar. Birçoğumuz telefonuna uygulamalar indirip yükledi. Bazı uygulamalar bulunduğumuz yere erişim, rehber, reklam için tarayıcı geçmişine erişim ve ayrıcalıklar talep etmiştir ancak diğer yandan site, diğer kişilere de erişim sağlar. Burada endişe verici faktör trojan, virus vb.
  3. Cihazın çalınması. Bu da yaygın bir sorundur. Teknik hırsızların eline düşen telefondaki  hesap kimlik bilgileri ve e-postalara erişim gibi kurumsal verilerin tehlikesi de vardır.
Genel olarak bu üç tehdit var içlerinde dallanmasını saymıyorum.

Bu yazımda sadece bir giriş yapayım dedim ve bence giriş için yeterli bir yazı :) Bir sonraki blog yazımda görüşmek üzere iyi günler :) 
-K.A.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder